Resultaten

De brede vraagstelling van de studie – de relatie tussen voeding, leefstijl en de ontwikkeling van darmpoliepen en tumoren in personen met Lynch syndroom – maakt het ons mogelijk om veel verschillende onderzoeksvragen te beantwoorden. Een selectie van onze resultaten zijn hier samengevat. Alle bevindingen zijn te vinden in de wetenschappelijke publicaties hieronder.

Overgewicht

Mannen met overgewicht hebben een 8 keer zo hoog risico op het ontwikkelen van darmtumoren dan mannen zonder overgewicht. We zagen geen verband in vrouwen.

Roken

Huidige rokers hebben een 6 keer hoger risico op het ontwikkelen van darmtumoren dan mensen die nooit gerookt hadden. Mensen die vroeger gerookt hebben hadden een 2 keer hoger risico dan mensen die nooit gerookt hadden.

Voeding

  • Bepaalde voedingspatronen, zoals een voedingspatroon met een hoog snack gehalte, kunnen het risico op het krijgen van darmtumoren beïnvloeden. Bij andere voedingspatronen, zoals bij een voedingspatroon dat ontstekingsremmend werkt, is dit niet zo. Dus, deze voedingspatronen moeten verder onderzocht worden.
  • Alcohol: we zagen geen verband tussen alcoholinname en het risico op darmtumoren.
  • Een hogere inname van B-vitamines, die betrokken zijn bij de aanmaak en vorming van DNA, was niet geassocieerd met het risico op darmtumoren.

Voedingssupplementen

We zagen geen verband tussen de inname van voedingssupplementen en het risico op darmtumoren.

Lengte

In een internationale studie, waarbij we de Geolynch studie gecombineerd hebben met een grote studie uit de Verenigde Staten, Canada en Australië (genaamd de Colon Cancer Family Registry), hebben we geen verband gevonden tussen lengte en het risico op darmkanker bij mannen en vrouwen. We zagen ook geen verband tussen lengte en het risico op baarmoederkanker bij vrouwen.

Wetenschappelijke publicaties