De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop

Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.

Hogere vitamine D-concentraties kunnen mogelijk de prognose van darmkanker verbeteren. Dat is aangetoond in verschillende grote studies. Deze studies hebben echter geen rekening gehouden met het feit dat er een wisselwerking is tussen vitamine D en andere stoffen in onze voeding, zoals calcium en magnesium. Zo zorgt een goede vitamine D status in het bloed voor een betere opname van calcium en is magnesium essentieel voor het omzetten van de inactieve vorm van vitamine D naar de actieve vorm van vitamine D. Daarom is het belangrijk om deze drie voedingstoffen samen te onderzoeken als het gaat om het verband met de prognose van darmkanker. 

Onderzoekers van de afdeling Humane voeding en gezondheid van Wageningen University & Research hebben dit onderzocht in 1169 deelnemers van 2 studies in darmkankerpatiƫnten: de COLON en de EnCoRe studie. Zij vonden dat hogere vitamine D-concentraties waren gelinkt aan een betere prognose van darmkanker vergeleken met lage vitamine D-concentraties. Daarnaast vonden ze dat een hoge inname van magnesium was gelinkt aan een betere prognose. Dit was niet het geval voor calciuminname. Vitamine D, magnesium en calcium waren alle drie niet gelinkt aan het terugkrijgen van darmkanker.

Daarnaast hebben de onderzoekers ook gekeken naar de wisselwerking tussen vitamine D, magnesium en calcium. Een heel interessante bevinding was dat deelnemers die een goede vitamine D-status hadden in het bloed, en daarnaast ook meer magnesium innamen via de voeding en/of via supplementen, de beste overlevingskansen hadden. Dit onderzoek laat zien dat het heel belangrijk is om niet te focussen op een enkele voedingstof, maar op een combinatie van voedingstoffen. Vooral als deze voedingstoffen samenwerken in het lichaam.