Onderzoek

Wat is het doel?

Met het SoFiT onderzoek bekijken we of betere naleving van de richtlijnen voor kankerpreventie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) op het gebied van gezonde voeding en beweging kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid bij ex-darmkanker patiënten. Als we het over darmkanker hebben dan bedoelen we meestal dikkedarmkanker. Ex-darmkanker patiënten hebben na behandeling vaak last van aanhoudende vermoeidheid gerelateerd aan de darmkanker en behandeling.

Wat houdt het onderzoek in?

Voor het SoFiT onderzoek vragen wij u om gedurende 6 maanden deel te nemen aan deze studie, in één van de twee groepen. Het toeval – via loting – bepaalt of iemand in groep 1 of groep 2 valt. Als u in groep 1 wordt ingeloot dan werkt u gedurende 6 maanden aan een gezondere leefstijl met behulp van een leefstijlcoach richting de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Als u in groep 2 wordt ingeloot, dan doet u tijdens deze 6 maanden alleen mee aan de onderzoeken (vragenlijsten en metingen). Na afloop van de 6 maanden ontvangt u alsnog een deel van de coaching richting een gezondere leefstijl.

Groep 1: Gedurende deze 6 maanden spreekt u elke twee weken af met een leefstijlcoach om te werken aan een gezondere leefstijl door middel van het volgen van de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dit gebeurt zowel telefonisch als bij u thuis.

Deelnemers

Om mee te kunnen doen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet ouder dan 18 jaar zijn.
  • U bent genezend behandeld voor stadium I-III dikkedarmkanker in de afgelopen 6 tot 24 maanden.
  • U woont op een redelijke afstand van het onderzoekscentrum Wageningen Universiteit (± op maximaal 1 uur reizen).
  • U bent vermoeid volgens de vermoeidheidsvragenlijst die wij afnemen (FACIT-Fatigue schaal).
  • U doet niet gelijktijdig mee aan een ander onderzoek.
  • U bent bereid uw leefstijl aan te passen volgens programma.
  • U bent bereid om mee te doen in zowel groep 1 als groep 2 van het onderzoek.