COLON Studie

In de COLON-studie vragen we aan mensen met dikkedarmkanker welke voedingsgewoonten ze hebben, of ze voedingssupplementen gebruiken en of ze bijvoorbeeld veel sporten of roken. Bij al die mensen kijken we vervolgens gedurende een periode van 5 jaar of de kanker wegblijft of dat de kanker is teruggekomen. We hopen zo verbanden te kunnen leggen tussen voeding, leefgewoontes en het verloop van de ziekte. Deze informatie kan toekomstige dikkedarmkanker patiënten helpen om hun risico op het terugkomen van dikkedarmkanker te verlagen.

COLON staat voor ‘Colorectaal kanker: Observationele, LONgitudinale studie’.

Observationeel betekent dat er alleen metingen worden gedaan, en dus geen interventies zoals een leefstijladvies. De COLON studie is een longitudinale studie, wat betekent dat we de deelnemers volgen in de tijd. In dit onderzoek kijken we wat de rol is van voeding en leefstijl gedurende en na de ziekte.

Voeding en Leefstijl

Verschillende voedings- en leefstijlfactoren beïnvloeden het risico op het ontstaan van dikkedarmkanker. Niet roken of daarmee stoppen, en het voorkomen van blootstelling aan tabaksrook, zijn de belangrijkste maatregelen om de kans op kanker te verkleinen. Maar er is nog meer dat u kunt doen om uzelf tegen kanker te helpen beschermen: op een gezond gewicht blijven, gezond eten en meer bewegen. De aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker vindt u op de website van Wereld Kanker Onderzoeks Fonds.

Maar is voeding en leefstijl ook belangrijk na de diagnose?
Kan een patiënt zijn/haar ziekte beïnvloeden door gezonder te leven of gezonder te eten?
Kan hij/zij bepaalde voedingsproducten misschien beter laten staan?

Op al deze vragen is nog geen duidelijk antwoord. Gedurende dit onderzoek verzamelen we allerlei gegevens van dikkedarmkanker patiënten, zodat we wel antwoord kunnen geven op deze vragen.