Chemotherapie en het gebruik van vitamine D-supplementen beïnvloeden vitamine D-concentraties in het bloed van dikke darmkankerpatiënten het meest

Dikke darmkankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie hebben een hoger risico op een daling van de vitamine D-concentraties in het bloed. Het slikken van vitamine D-supplementen daarentegen is gelinkt aan hogere vitamine D-concentraties. Hogere vitamine D-concentraties zijn belangrijk omdat deze samenhangen met een betere kwaliteit van leven en een betere darmkanker prognose.

Veel verschillende factoren beïnvloeden de vitamine D-concentraties in het bloed. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat buiten sporten, het gebruik van vitamine D-supplementen en een hoge calciuminname via de voeding leiden tot hogere vitamine D-concentraties. Een hogere BMI leidt juist tot lagere vitamine D-concentraties. In hoeverre de diagnose darmkanker en de behandeling hiervan de vitamine D- concentraties beïnvloeden is nog niet bekend.

Daarom hebben onderzoekers dit onderzocht in 2 studies bij darmkankerpatiënten: de COLON-studie van Wageningen University & Research en de EnCoRe studie van Maastricht University. De onderzoekers vroegen darmkankerpatiënten naar hun voeding en leefstijl. Ook werden bloedmonsters verzameld waarin vitamine D-concentraties werden gemeten. In ongeveer 1000 deelnemers zijn vitamine D-concentraties gemeten. Tijdens diagnose had 45% van de deelnemers te lage vitamine D-concentraties (<50nmol/L), 6 maanden na diagnose was dit 54%. Het gebruik van vitamine D-supplementen en vitamine D-inname via de voeding waren gelinkt aan hogere vitamine D-concentraties. Een hogere BMI en een verder gevorderd ziektestadium was juist gelinkt aan lagere vitamine D-concentraties. Dit was zowel het geval bij diagnose als 6 maanden na de diagnose. Het krijgen van chemotherapie zorgde voor een afname in vitamine D-concentraties in de eerste 6 maanden na de diagnose, terwijl het gebruik van vitamine D-supplementen zorgde voor een stijging in vitamine D-concentraties.