Een tijdelijke afname van vitamine D-concentraties tijdens de behandeling van darmkanker is niet nadelig voor het ziekteverloop

Hogere vitamine D-concentraties twee jaar na diagnose zijn gelinkt aan een betere overlevingskans. Dit was onafhankelijk van de concentraties bij diagnose en na de behandeling. Dit geeft aan dat een tijdelijke afname door de behandeling geen nadelig effect heeft op de prognose van darmkanker.

Eerdere studies hadden al aangetoond dat hogere concentraties van vitamine D ten tijde van de diagnose mogelijk de prognose van darmkanker verbeteren. Vitamine D-concentraties veranderen echter over tijd, bijvoorbeeld door de behandeling van de kanker. Het is niet bekend of veranderingen over tijd gelinkt zijn aan de prognose van darmkanker.

In ongeveer 700 darmkankerpatiƫnten hebben onderzoekers van de Wageningen University & Research onderzocht hoe vitamine D-concentraties veranderen over tijd en of deze verandering samenhangt met de prognose van darmkanker. Daarvoor hebben zij vitamine D-concentraties van deelnemers gemeten ten tijde van diagnose en 6 maanden en 2 jaar na de diagnose. Allereerst hebben zij onderzocht hoe vitamine D-concentraties veranderen over tijd. Zij vonden dat ongeveer 40% van de deelnemers altijd adequate vitamine D-concentraties hadden (groep 1), terwijl 20% van de deelnemers altijd te lage vitamine D-concentraties hadden (groep 2). In ongeveer 20% van de deelnemers zagen ze een toename in vitamine D-concentraties over tijd (groep 3) en in 13% van de deelnemers zagen zij een afname in vitamine D-concentraties tijdens de behandeling maar weer een toename in vitamine D-concentraties na de behandeling (groep 4).

Daarna hebben de onderzoekers gekeken of de overlevingskans van darmkanker verschilde in deze 4 groepen. Vergeleken met groep 2 was de overlevingskans beter in de 3 groepen met een adequate vitamine D-status 2 jaar na de diagnose (groep 1, 3 en 4).

Deze resultaten laten zien dat met name een adequate vitamine D-status twee jaar na de diagnose van belang is. Een tijdelijke afname in vitamine D-concentraties tijdens behandeling (groep 4) lijkt geen nadelige effecten te hebben op de overlevingskans, zolang de vitamine D-concentraties maar weer toenemen na de behandeling. Of vitamine D-concentraties over tijd ook samenhangen met de terugkeer van kanker moet nog beter onderzocht worden in grotere studies.    

Het onderzoek maakt deel uit van 2 studies in darmkanker patiĆ«nten: de COLON-studie en de EnCoRe studie.