Voeding en kanker studies

De onderzoeksgroep Voeding en Kanker is onderdeel van de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. De groep is in 2008 opgericht onder leiding van professor Ellen Kampman. In het begin was het onderzoek vooral gericht op de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. De laatste jaren is de focus meer verschoven naar de rol van voeding tijdens en na behandeling van kanker. Daarbij richten we ons op voeding, lichaamssamenstelling en voeding-gen interacties. We zijn een multidisciplinair team met epidemiologen, voedingskundigen en (medisch) biologen. We hebben zowel observationele epidemiologische studies als experimentele studies lopen. Alle beschikbare wetenschappelijke informatie over voeding bij kankerpatiŽnten is overzichtelijk samengevat op de website www.voedingenkankerinfo.nl.

In 2014 hebben we voor het eerst het BSc/MSc vak ďDiet and CancerĒ aan de Wageningen Universiteit georganiseerd. Daarnaast hebben we voor de tweede keer een internationale masterclass georganiseerd over voeding tijdens kanker preventie en overleving. Deze masterclass is voor PhD studenten en postdocs en wordt georganiseerd in samenwerking met de VLAG graduate school en het World Cancer Research Fund.

Op dit moment lopen er meerdere studies die geleid en gecoŲrdineerd worden door de onderzoeksgroep Voeding en Kanker. Klik op ťťn van de logoís om meer te lezen over deze studies.


COLON studie 
onder dikkedarmkanker patiŽnten

GeoLynch studie
onder mensen met het Lynch syndroom

COBRA studie
onder borstkanker patiŽnten