COBRA studie
De werving van nieuwe deelnemers voor de COBRA-studie is inmiddels gestopt. De studie loopt nog wel tot eind 2017 door om alle follow-up metingen bij de deelnemers te verzamelen.

Ongeveer één op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Deze diagnose heeft een grote impact op iemands leven. De ingrijpende behandeling van borstkanker bestaat vaak uit chemotherapie. Eén van de mogelijke bijwerkingen van chemotherapie is een veranderende lichaamssamenstelling. Omdat deze lichaamsveranderingen gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen wordt hier onderzoek naar gedaan in de COBRA-studie.

COBRA staat voor Change Of Body composition in BReast cancer: All-in assessment. Het onderzoeksteam meet de eventuele veranderingen in hoeveelheid vet en spierweefsel tijdens chemotherapie. Het onderzoekt vergelijkt 300 vrouwen met borstkanker die chemotherapie ondergaan met 300 vrouwen zonder de diagnose borstkanker.

De COBRA-studie wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met verschillende ziekenhuizen door heel Nederland. Het onderzoek is gestart in april 2013 en wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en Alpe d’HuZes.